ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latest

Έλληνες Αεροπόροι στην "Μεγάλη Απόδραση" από στρατόπεδο αιχμαλώτων


Η περίφημη "Μεγάλη Απόδραση" πραγματοποιήθηκε την νύχτα της 24 προς 25ης Μαρτίου του 1944, κατά τη διάρκεια της οποίας από το στρατόπεδο Stalag Luft III απέδρασαν 76 κρατούμενοι, όλοι αιχμάλωτοι πολέμου. 

Ανάμεσα σε όσους πήραν μέρος στην επιχείρηση ήταν και δυο Έλληνες. Ο ένας πρόφθασε να αποδράσει και να γευθεί έστω και για λίγες ώρες την ελευθερία, λίγο πριν τον συλλάβουν και πάλι και τον καταδικάσουν με συνοπτικές διαδικασίες σε θάνατο μαζί με τους υπόλοιπους που απέδρασαν. 

Ο άλλος ήταν μάλλον τυχερός και κληρώθηκε να αποδράσει με την δεύτερη ομάδα, η οποία όμως δεν απέδρασε ποτέ. Δείτε τη συγκλονιστική του αφήγηση, την οποία καταθέτει  Έλληνας πτέραρχος, με αφορμή τα 75 χρόνια από την ίδρυση της 336 Μοίρας στην αεροπορική βάση του Αράξου. Εκεί τιμήθηκε η μνήμη του πρώτου Δκτή της Μοίρας, Σπύρου Διαμαντόπουλου, με την αποκάλυψη πινακίδας ονομασίας οδού της Μοίρας με το όνομά του. Ο Σπύρος Διαμαντόπουλος άφησε παρακαταθήκη την προσωπική του αφήγηση για την "Μεγάλη Απόδραση". 
Διαβάστε την συγκλονιστική ιστορία στο Armyvoice.gr πατώντας ΕΔΩ


« PREV
NEXT »
Loading...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο enoplos.com, είμαστε ένα ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ, με μοναδικό σκοπό, να γίνουμε η καθημερινή συνήθεια στην ενημέρωση για θέματα Άμυνας, Ασφάλειας, Εθνικών Θεμάτων και Διπλωματίας, εδώ σας δίνουμε το βήμα, ώστε να μπορείτε και εσείς όλοι οι αναγνώστες μας, ελεύθερα να επικοινωνήσετε μαζί μας, για να μας στέλνετε την δική σας άποψη, τα δικά σας άρθρα, δελτία τύπου κλπ. ώστε να τα δημοσιεύσουμε άμεσα. Τα άρθρα που αναρτώνται στον παρόντα χώρο φέρουν την αποκλειστική (νομική - αστική - ποινική) ευθύνη των συντακτών τους και της πηγής τους. Το περιεχόμενο αυτών δεν εκφράζει και δεν δεσμεύει επ΄ ουδενί το ιστολόγιο μας. Το e-mail επικοινωνίας: enoplos.com@gmail.com