ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latest

Εβδομάδα αποφάσεων για την αναβάθμιση των F-16 από ΗΠΑ


Η αναβάθμιση αφορά 85 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Βασικό πρόβλημα παραμένει η εκκίνηση του προγράμματος και δη οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν το 2018. 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα κριθεί αν η αναβάθμιση 85 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α) θα υλο­ποιηθεί τελικά, αν δηλαδή υπάρξει συμφωνία με τους Αμερικανούς. Σήμερα και αύριο καταφθάνουν στην Αθήνα εννέα εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον ταξίαρχο Ντίτερ Μπάρεϊς, διευθυντή Σχεδιασμού, Προγραμμάτων και Αναλύσεων της Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Τους εννέα εκπροσώπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα συνοδεύουν και οκτώ στελέχη της Λόκχιντ Μάρτιν, προκειμένου να εντοπίσουν αν είναι δυνατόν να γεφυρωθεί η διαφορά που υπάρχει με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να προχωρήσει η ανα­βάθμιση των 85 πιο σύγχρονων εκδοχών των F-16 της Π.Α. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το βασικό πρόβλημα παραμένει η εκκίνηση του προγράμματος και δη οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν το 2018. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή η πρώτη δόση (2018) υπολογίζεται στα 400-450 εκατ. ευρώ, με τις δόσεις για τα επόμενα δύο χρόνια να κυμαίνονται στα 200 εκατ. Κάτι τέτοιο αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες διαπραγμα­τεύσεις ωστόσο τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Από την πλευρά της Π.Α. επιθυμούν η δια­πραγμάτευση να κλείσει ει δυνα­τόν άμεσα, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της αρχικής δαπάνης μπο­ρεί να καλυφθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό της. Παράλληλα, οι αξιωματικοί γνωρίζουν πολύ καλά, ότι αν χαθεί και αυτή η ευ­καιρία, μετά την άνοιξη η χώρα μπορεί να μπει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, κατά την οποία, όπως έχει δείξει η πολυετής εμπειρία, ακόμη και οι σημαντικές αποφάσεις «παγώνουν». 

Τα στελέχη της Π.Α. γνωρίζουν καλά ότι η αναβάθμιση είναι απαραίτητη προκειμένου ο στόλος των F-16 να μπορεί να «συνερ­γαστεί» (interoperability) με F-35, όταν η Ελλάδα κατορθώσει να προχωρήσει προς την κατεύ­θυνση του αεροσκάφους 5nς γενιάς. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει το πολύ κοντινό γεγονός της απόλυτης ανατροπής της ισορροπίας στο Αιγαίο, καθώς από φέτος η Τουρ­κία θα αρχίσει να προμηθεύεται F-35. Τα πρώτα δύο αεροσκάφη θα παραδοθούν φέτος στην Τουρ­κία, ενώ το 2019 θα ακολουθήσουν ακόμη τέσσερα. Αυτά τα πρώτα έξι αεροπλάνα θα παρα­μείνουν ώς το τέλος του 2019 στην Αμερική προκειμένου να εκπαιδευθούν σε αυτά οι πρώτοι Τούρκοι χειριστές. Κατά τα έτη 2020, 2021 και 2022, η τουρκική αεροπορία θα παραλαμβάνει οκτώ αεροσκάφη κάθε χρόνο, γεγονός που σημαίνει ότι σε τέσσερα χρό­νια από σήμερα, θα μπορεί να παρατάξει συνολικά 30 F-35. 

Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ 
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-24/02/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])
http://staratalogia.blogspot.gr« PREV
NEXT »
Loading...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο enoplos.com, είμαστε ένα ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ, με μοναδικό σκοπό, να γίνουμε η καθημερινή συνήθεια στην ενημέρωση για θέματα Άμυνας, Ασφάλειας, Εθνικών Θεμάτων και Διπλωματίας, εδώ σας δίνουμε το βήμα, ώστε να μπορείτε και εσείς όλοι οι αναγνώστες μας, ελεύθερα να επικοινωνήσετε μαζί μας, για να μας στέλνετε την δική σας άποψη, τα δικά σας άρθρα, δελτία τύπου κλπ. ώστε να τα δημοσιεύσουμε άμεσα. Τα άρθρα που αναρτώνται στον παρόντα χώρο φέρουν την αποκλειστική (νομική - αστική - ποινική) ευθύνη των συντακτών τους και της πηγής τους. Το περιεχόμενο αυτών δεν εκφράζει και δεν δεσμεύει επ΄ ουδενί το ιστολόγιο μας. Το e-mail επικοινωνίας: enoplos.com@gmail.com