ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latest

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τουρκικά πολεμικά πλοία επιχείρησαν να εμβολίσουν το γεωτρύπανο της ENI – Το «Saipem 12000» έκανε προσπάθεια τη νύχτα να μπει στο οικόπεδο 3


Έξι τουρκικά πολεμικά πλοία επιχείρησαν να εμβολίσουν το γεωτρύπανο Saipem12000 της ENI το οποίο προσπάθησε για μια ακόμη φορά χθες τη νύχτα να εισέλθει εντός του τεμαχίου «3» και στο προκαθορισμένο στόχο – πεδίο «Σουπιά».

Ωστόσο η ενέργεια αυτή προσέκρουσε στην τουρκική αντίδραση εκ μέρους των έξι τουρκικών πολεμικών σκαφών που εφαρμόζουν το παράνομο πειρατικό αποκλεισμό στο εν λόγω τεμάχιο. Πλέον, μετά και από αυτή την ύστατη προσπάθεια το γεωτρύπανο της ENI η παρουσία του οποίου καθίσταται πλέον λίαν ασύμφορη και για την ίδια εταιρεία, η οποία σημειώνει καθημερινώς απώλειες της τάξης άνω των 300.000 ευρώ, πρόκειται να μετακινηθεί μάλλον προς το Μαρόκο, όπου είναι ο επόμενος προκαθορισμένος στόχος γεωτρήσεων.

Εξάλλου, την ίδια ώρα υπήρξαν δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο τα οποία παρουσίαζαν δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλζι, ο οποίος ανέφερε εμφατικά πως η Eni δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την κυπριακή ΑΟΖ και πως δεν έχει σκοπό να σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Κύπρο, ωστόσο η ουσία είναι πως η γεώτρηση του ιταλικού κολοσσού, ένεκα εν μέρει και της επαμφοτερίζουσας ως και αντιφατικής στάση που τήρησε η Ρώμη καθ’ όλην την διάρκεια της κρίσης, έχει πλέον αναβληθεί επ’ αόριστον. Παράλληλα το γεωτρύπανο Saipem12000 θα πρέπει να αποχωρήσει για το Μαρόκο το προσεχές διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, το Saipem12000 και σήμερα μαζί με το συνοδευτικό του σκάφος VOS PRUDENCE, παραμένουν ακινητοποιημένα, πλησίον του τεμαχίου «3». Εξάλλου, στην προγραμματισμένη γεώτρηση σε κυπριακά χωρικά ύδατα και στο μπλόκο από μέρους τουρκικών στρατιωτικών πλοίων αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ENI, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι. «Έπρεπε να αρχίσουμε την γεώτρηση αυτή και περιμένουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της ENI. «Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή», είπε ο ίδιος και προσέθεσε: «Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία».

Σε ερώτηση αν πρόκειται να εγκαταλείψουν οριστικά τη γεώτρηση στην περιοχή Καλυψώ, ο Κλάουντιο Ντεσκάλτσι τόνισε: «Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι». Η νέα αναζήτηση φυσικού αερίου, δήλωσε τέλος ο Ντεσκάλτσι, «μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο».

Παράλληλα, νεφελώδες παραμένει το τοπίο γύρω από το πως κινήθηκε τις τελευταίες ημέρες η ιταλική διπλωματία, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, καθώς η παρουσία του ψευδο-ΥΠΕΞ στην Ρώμη και το μπαράζ επαφών του με σειρά αξιωματούχων, διαψεύδεται από ιταλικής πλευράς, ωστόσο η τ/κ πλευρά εμμένει στο ότι οι επαφές αυτές υπήρξαν…

Σε αυτό το πλαίσιο προβληματίζει έντονα Λευκωσία και Αθήνα η διαρροή της είδησης ότι η φρεγάτα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «Jean De Vienne» πέρασε πριν μια περίπου βδομάδα ανεμπόδιστα από τη θαλάσσια περιοχή στην οποία βρίσκεται στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή του ΚΥΠΕ, ενώ για το γεγονός αυτό ενημερώθηκαν άμεσα οι κυπριακές αρχές.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΣΑ, δεν έχουν λάβει χώρα οποιεσδήποτε συναντήσεις μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και μελών της τουρκοκυπριακής κοινότητας για το ζήτημα του Saipem που εξακολουθεί να παραμένει σταματημένο στα ανοιχτά της Κύπρου.

Το πρακτορείο επικαλείται πηγές από το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίες έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει σχετικές αναφορές που δημοσιεύθηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ.
ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr« PREV
NEXT »

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Loading...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο enoplos.com, είμαστε ένα ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ, με μοναδικό σκοπό, να γίνουμε η καθημερινή συνήθεια στην ενημέρωση για θέματα Άμυνας, Ασφάλειας, Εθνικών Θεμάτων και Διπλωματίας, εδώ σας δίνουμε το βήμα, ώστε να μπορείτε και εσείς όλοι οι αναγνώστες μας, ελεύθερα να επικοινωνήσετε μαζί μας, για να μας στέλνετε την δική σας άποψη, τα δικά σας άρθρα, δελτία τύπου κλπ. ώστε να τα δημοσιεύσουμε άμεσα. Τα άρθρα που αναρτώνται στον παρόντα χώρο φέρουν την αποκλειστική (νομική - αστική - ποινική) ευθύνη των συντακτών τους και της πηγής τους. Το περιεχόμενο αυτών δεν εκφράζει και δεν δεσμεύει επ΄ ουδενί το ιστολόγιο μας. Το e-mail επικοινωνίας: enoplos.com@gmail.com