ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latest
;">

Αποκάλυψη! Ετσι πετάξαμε τους Τούρκους από τα Ιμια τον περασμένο Οκτώβρη – Στήνουν νέο σκηνικό κατάληψης βραχονησίδας


Επικίνδυνες καταστάσεις δημιουργούνται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με επίκεντρο τα Ιμια, καθώς τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες προκαλούν ανησυχία για το ενδεχόμενο θερμής αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Με τη συμπλήρωση 22 ετών από την κρίση στα Ιμια, στρατιωτικές δυνάμεις από την Ελλάδα και την Τουρκία παίρνουν θέσεις γύρω από τις βραχονησίδες -σχεδόν επί 24ώρου βάσεως- θέλοντας να αποκρούσουν η μία την παρουσία της άλλης και, κυρίως, να πείσουν την εσωτερική κοινή γνώμη των δύο χωρών ότι δεν έχουν υποχωρήσει.

«Φοβάμαι το ατύχημα», ήταν η ξεκάθαρη προειδοποίηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζεφ Πάιατ όταν κλήθηκε να απαντήσει αν ανησυχεί για την κατάσταση στο Αιγαίο. Mπορεί η τελευταία κρίση στα Ίμια να αποσοβήθηκε, ωστόσο η περιπέτεια δεν έχει τελειώσει. Οι πληροφορίες που φτάνουν στα επιτελικά γραφεία του Υ.ΕΘ.Α επιμένουν ότι οι Τούρκοι θα κλιμακώσουν την ελεγχόμενη επιθετικότητα όσο πλησιάζουμε προς την Άνοιξη κι όσο καλυτερεύουν οι καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο.

Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος. Να οδηγήσουν την Ελλάδα σε εφαρμογή κανόνων εμπλοκής προκειμένου να πιέσουν τις ΗΠΑ για όλα τα ζητήματα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να επιχειρήσουν και απόβαση στρατιωτικού ή πολιτικού προσωπικού σε κάποια βραχονησίδα, όχι κατ’ ανάγκη στα Ίμια.Για το σκοπό αυτό ενδέχεται, να μην χρησιμοποιήσουν κομμάντος, αλλά Τούρκους ψαράδες ή ακόμα και βοσκούς, προκειμένου να τσεκάρουν τις αντιδράσεις της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας. Επιδιώκουν δηλαδή Εθνική περιπέτεια και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν.

Επιχείρησαν κατάληψη βραχονησίδας τον Οκτώβριο του 2017

Όπως αποκάλυψε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, ο έμπειρος διαπιστευμένος συντάκτης του υπουργείου Άμυνας Δήμος Βερύκιος, πέρσι τον Οκτώβριο, Τούρκοι κομμάντος επιχείρησαν να ανέβουν σε ελληνική βραχονησίδα.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και στο σημείο κατευθύνθηκαν πολεμικά αεροσκάφη. Στη θέα των ελληνικών αεροσκαφών, οι Τούρκοι κομμάντος αποχώρησαν με τα φουσκωτά και επέστρεψαν στη βάση τους.

Το περιστατικό αυτό το οποίο δεν πήρε ποτέ δημοσιότητα είναι ενδεικτικό του τι επιδιώκουν οι Τούρκοι, αλλά είναι και αποκαλυπτικό αφού μαρτυρά ότι έχουν αλλάξει οι κανόνες εμπλοκής για την ελληνική πλευρά.

pentapostagma.gr« PREV
NEXT »

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Loading...