ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latest

Ανησυχία για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία και την ελληνική ΑΟΖ


Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, σχετικά με τη συμφωνία των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία και την ελληνική ΑΟΖ, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής Α' Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας.

"Είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό ότι «κάποιοι» στην Αλβανία επιδιώκουν να παίξουν εσωτερικά μικροπολιτικά παιχνίδια χρησιμοποιώντας τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, επικαλούμενος δημοσιεύματα του αλβανικού και του ελληνικού Τύπου για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών που προκαλούν, όπως επισημαίνει, προβληματισμό.Ο Τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας τονίζει στην ερώτησή του ότι πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν οι συμφωνίες να μην είναι ετεροβαρείς και επαχθείς για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ασκεί παράλληλα κριτική στο Υπουργείο Εξωτερικών γιατί δεν έχει αντιδράσει στις διαρροές της αλβανικής πλευράς που υπονομεύουν τα ελληνικά συμφέροντα και απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα, σχετικά με τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα των Διαπόντιων Νησιών, ενώ εκφράζει την ανησυχία του ότι τυχόν λάθος χειρισμοί ή συμφωνίες με την Αλβανία στο Ιόνιο, μπορεί να δημιουργήσουν στρατηγικά προβλήματα στην περιοχή του Καστελόριζου και νότια της Κρητης.

Συγκεκριμένα, τα ερωτήματα του κ. Κικίλια προς τον κ. Κοτζιά είναι:

Θα διασφαλιστεί η επιρροή των Διαπόντιων Νησιών με το νέο υπολογισμό των χωρικών υδάτων;

Η υφαλοκρηπίδα τους σε σχέση με την Αλβανία θα έχει την ισχύ που έχει σε σχέση με την Ιταλία από το 1977;

Έχει ληφθεί υπ' όψιν πως οι οποιοιδήποτε χειρισμοί και συμφωνίες για την ΑΟΖ στην περίπτωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία στο Ιόνιο, δημιουργούν στρατηγικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή Καστελλόριζου και νότια της Κρήτης, λόγω της χρήσης τους από τους γείτονές μας; 

Το κείμενο της ερώτησης εδώ:  http://kikilias.gr/actions/greek-parliament?item=3978 « PREV
NEXT »

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Loading...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο enoplos.com, είμαστε ένα ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ, με μοναδικό σκοπό, να γίνουμε η καθημερινή συνήθεια στην ενημέρωση για θέματα Άμυνας, Ασφάλειας, Εθνικών Θεμάτων και Διπλωματίας, εδώ σας δίνουμε το βήμα, ώστε να μπορείτε και εσείς όλοι οι αναγνώστες μας, ελεύθερα να επικοινωνήσετε μαζί μας, για να μας στέλνετε την δική σας άποψη, τα δικά σας άρθρα, δελτία τύπου κλπ. ώστε να τα δημοσιεύσουμε άμεσα. Τα άρθρα που αναρτώνται στον παρόντα χώρο φέρουν την αποκλειστική (νομική - αστική - ποινική) ευθύνη των συντακτών τους και της πηγής τους. Το περιεχόμενο αυτών δεν εκφράζει και δεν δεσμεύει επ΄ ουδενί το ιστολόγιο μας. Το e-mail επικοινωνίας: enoplos.com@gmail.com