ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latest

Έρχεται «κούρεμα» σε στεγαστικά δάνεια αξίας 8,4 δισ. ευρώ από τις τράπεζες


Τα μισά περίπου μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια μπορούν να ενταχθούν στα προϊόντα μακροχρόνιας ρύθμισης – σε αυτά περιλαμβάνεται και «κούρεμα» μέρους της οφειλής – σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών.

Ειδικότερα, στελέχη των τραπεζών έλεγαν στην «Καθημερινή» της Κυριακής πως το επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα προωθήσουν πολύ ενεργά λύσεις για στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση, με βάση τις οποίες θα πραγματοποιηθεί επαναξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης και της περιουσίας των δανειοληπτών από μηδενική βάση.Έτσι, θα προσδιορίζεται το τμήμα του δανείου που μπορεί να εξυπηρετήσει ο δανειολήπτης ενώ το μη βιώσιμο μέρος θα μπορεί να διαγραφεί.

Αν κάποιος έλαβε στεγαστικό δάνειο 250.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου που η τρέχουσα αξία του εκτιμάται σε 150.000 ευρώ και μετά την αξιολόγηση της οικονομικής του κατάστασης εκτιμηθεί ότι μπορεί σε βάθος χρόνου μπορεί να εξυπηρετήσει μηνιαία δόση που αντιστοιχεί στην αποπληρωμή των 180.000 ευρώ του δανείου, τότε ο δανειολήπτης θα δεσμευτή για την εξόφληση του ποσού αυτού ενώ τα υπόλοιπα 80.000 ευρώ θα διαγραφούν.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» από τις αναλύσεις των τραπεζών φαίνεται πως από τα 21,1 δισ. ευρώ των στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται το 40% ή κόκκινα δάνεια 8,4 δισ. ευρώ μπορεί να ενταχθεί στα προϊόντα αυτά που περιλαμβάνουν και «κούρεμα».

Επιπλέον, ένα 20% των NPLs των στεγαστικών – περίπου 4 δισ. ευρώ – εκτιμάται ότι αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ένα 15% των NPLs θεωρείται ότι πρόκειται για πολύ δύσκολες περιπτώσεις ενώ το υπόλοιπο 25% αφορά σύνθετες περιπτώσεις που απαιτούν ειδικό χειρισμό.
fnews.gr« PREV
NEXT »

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Loading...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο enoplos.com, είμαστε ένα ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ, με μοναδικό σκοπό, να γίνουμε η καθημερινή συνήθεια στην ενημέρωση για θέματα Άμυνας, Ασφάλειας, Εθνικών Θεμάτων και Διπλωματίας, εδώ σας δίνουμε το βήμα, ώστε να μπορείτε και εσείς όλοι οι αναγνώστες μας, ελεύθερα να επικοινωνήσετε μαζί μας, για να μας στέλνετε την δική σας άποψη, τα δικά σας άρθρα, δελτία τύπου κλπ. ώστε να τα δημοσιεύσουμε άμεσα. Τα άρθρα που αναρτώνται στον παρόντα χώρο φέρουν την αποκλειστική (νομική - αστική - ποινική) ευθύνη των συντακτών τους και της πηγής τους. Το περιεχόμενο αυτών δεν εκφράζει και δεν δεσμεύει επ΄ ουδενί το ιστολόγιο μας. Το e-mail επικοινωνίας: enoplos.com@gmail.com