ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Ενοπλος στο Google+

Βραβεύτηκε η Υπηρεσία Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού!

Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017
  


Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, κατά την καθιερωμένη ετήσια Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στην Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ) του Πολεμικού Ναυτικού, στην κατηγορία των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Το Βραβείο παρέλαβε ο Διευθυντής της ΥΙΝ Πλοίαρχος Λεωνίδας Τσιαντούλας ΠΝ.

        Η ΥΙΝ είναι Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, με έδρα το Ναυτικό Οχυρό Βοτανικού. Αποτελεί τον αρμόδιο φορέα συγκέντρωσης και τήρησης αρχειακού υλικού του ΠΝ, καταγράφοντας συνεχώς τις δραστηριότητές του και συνθέτοντας την Ιστορία του, με απώτερο σκοπό την διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης των Ναυτικών Αγώνων του Έθνους.
        Το αρχειακό υλικό προέρχεται από αναζήτηση της ΥΙΝ είτε από δωρεές τρίτων, συντηρείται, αποκαθίσταται από τη φθορά του χρόνου και ακολούθως ταξινομείται. Παράλληλα, η ΥΙΝ παραλαμβάνει και φυλάσσει ναυτικά κειμήλια καθώς και καθετί που μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει ιστορικό τεκμήριο ύπαρξης και δράσης Πολεμικού Πλοίου ή Ναυτικής Υπηρεσίας του ΠΝ. Από το τηρούμενο αρχείο παρέχονται πληροφορίες και στοιχεία, κατόπιν αίτησης, σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, στο πλαίσιο της ιστορικής έρευνας.

        Η ίδρυση της ΥΙΝ συνδέεται άμεσα με την έκδοση του πρώτου Ναυτικού Περιοδικού με τίτλο «Πολικός Αστήρ» το 1842, ενώ ως αφετηρία θεωρείται η δημιουργία του Τμήματος «Ιστορικών Εργασιών και Περιοδικού» στο ΓΕΝ, το 1917.