ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latest

Γιατί υπάρχει κινητικότητα από Σκόπια και Αλβανία; Τι συζήτησε ο Τσίπρας στις ΗΠΑ;


Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αμερικανική Πρωτεύουσα και η πάνω από δύο ώρες συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Τράμπ, Στρατηγό H. R. Μακ Μάστερ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, πυροδότησε μια έντονη κινητικότητα στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων (Σκόπια, Αλβανία), αλλά και η προγραμματιζόμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, φαίνεται ότι δραστηριοποιείται έντονα στην περιοχή των Βαλκανίων, βάση συγκεκριμένου σχεδίου, γεγονός το οποίο προδιαγράφει σημαντικές εξελίξεις. Είναι γνωστό και ξεκάθαρο ότι η Ουάσιγκτον θα επιθυμούσε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ 11 – 12 Ιουλίου του 2018 στις Βρυξέλλες, να δει την ένταξη των Σκοπίων στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Βασικό εμπόδιο σε αυτό αποτελεί η επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα, για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Πρόκειται για ένα θέμα που σέρνεται μέσω της διαδικασίας του Μάθιου Νίμιτς για πάνω από είκοσι χρόνια. Όπως ήδη ανέφερα η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Τράμπ, έχει δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες να κλείσουν ανοικτά θέματα στην περιοχή των Βαλκανίων, μια περιοχή για την οποία έχει στρατηγικά σχέδια στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Τα Σκόπια είναι σημαντικό κομμάτι σε αυτό το πάζλ, οπότε η ένταξη τους στο ΝΑΤΟ είναι κρίσιμη για την Ουάσιγκτον. Με βάση αυτό το δεδομένο το τελευταίο διάστημα ακούγονται πολλά γύρω από το θέμα και ανάμεσα σε αυτά είναι και μια πιθανή ονομασία, το «Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία.»

Αν πράγματι επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες και ισχύσει αυτό το όνομα όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές και έλληνες πολιτικοί όπως ο Αντώνης Σαμαράς που είναι πολύ καλός γνώστης του θέματος, τότε πράγματι σημαίνει ότι τα Σκόπια, φεύγουν από τις θεωρίες του αλυτρωτισμού και θα μπορούμε ίσως στο εξής να αναπτύξουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι όμως έτσι ή πρόκειται για έναν διπλωματικό ελιγμό ο οποίος θα μας φέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα; Διότι δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει αποδειχθεί ότι εκεί που μας χρωστούσαν, μας «έφαγαν και το βόδι».

Μπορεί να λένε οι Σκοπιανοί πλέον, ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους μακεδόνες και τον Μ. Αλέξανδρο αλλά τα αγάλματα του Έλληνα στρατηλάτη, εξακολουθούν να κοσμούν πλατείες τους ενώ το αεροδρόμιο τους έχει και το όνομα του. 

Με πληροφορίες από mignatiou.com
crashonline.gr/« PREV
NEXT »
Loading...