ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Loading...

Μια εξαιρετική επιχείρηση του Πολεμικού μας Ναυτικού εν έτη 1979-1980 ανατέθηκε στο προσωπικού του Ναυστάθμου Σαλαμίνας και στην Μ.Υ.Κ.

22 Οκτωβρίου 2017

Μετά από μια κακοκαιρία τον Δεκέμβριο του 1979 δύο Παροπλισμένα Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού βυθίστηκαν.

Το ρυμουλκό ΠΑΤΡΑΙΚΟΣ πήρε νερά και βυθιζόμενο παρέσυρε το Υποβρύχιο ΠΟΣΕΙΔΩΝ που ήταν ανοιχτό από επάνω και του έλειπαν και διάφορα Εξαρτήματα από το κατάστρωμα με αποτέλεσμα να ακολουθήσει το ρυμουλκό..


Και γράφει στο βιβλίο του ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ο Αείμνηστος Διοικητής μας Μανώλης Παπαγρηγοράκης:
Βατραχάνθρωποι ποζάρουν με στολές Στεγανού τύπου για αναμνηστική φωτογραφία μετά από ανέλκυση ναυαγίου τον χειμώνα του 1980..Μια Άγνωστη Επιχείρηση της ΜΥΚ που δεν έχει στα Κιτάπια της η Υπηρεσία Ιστορίας Πολεμικού Ναυτικού..
Μήπως θα πρέπει να γραφτεί κάτι;
Μήπως θα ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ Βρεθούν οι Συμμετέχοντες και να Αφηγηθούν τι είχε συμβεί τότε;
Διοικητής της ΜΥΚ τότε ο Αείμνηστος Μανώλης Παπαγρηγοράκης.
Δεν είναι πολύ μακριά, τον χειμώνα του 1979-1980 ήταν..


Η ανέλκυση των δυο παροπλισμένων πλοίων έγινε από το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού και Καθοριστική ήταν η βοήθεια των Βατραχανθρώπων της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών. ( Μ.Υ.Κ. )


Μνήμες μετά από τέσσερις δεκαετίες περίπου..

Δεν θα ξεχάσω την στιγμή που έσπασε η μία από τις αλυσίδες σε ένα ζευγάρι από τα τεράστια βαρέλια που είχαμε κατεβάσει στα πλαϊνά του Υποβρυχίου ΠΟΣΕΙΔΩΝ και αυτό εκτινάχτηκε στην επιφάνεια..

Δεν θα ξεχάσω όταν ήμασταν μέσα στον Βυθισμένο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ μετά από πολύ ώρα εργασία στο εσωτερικό μαζί με τον Γιώργο Λουκαρέα φτάνοντας στην κάθοδο για να βγούμε έξω και βλέποντας έξω το Γαλάζιο της θάλασσας νόμιζα ότι έβλεπα την Ίδια την ζωή μετά από πολύ ώρα μέσα στο Μαύρο Σκοτάδι του βυθισμένου Υποβρυχίου..

Και φυσικά δεν θα ξεχάσω τον Συντονιστή της Επιχειρήσεως τον Πλωτάρχη ( τότε ) Γ……. Αθαν…….. που μιλούσε στους γερανούς με έναν τηλεβόα και παράλληλα και σε εμάς που είμαστε δίπλα του..

Γεώργιος Δρακόπουλος
65ο Σχολείο Βατραχανθρώπων.


Με τον Αείμνηστο Φίλο μου Δημήτρη Κοκορέτσικο Αριστερά.


Με τον Ανθυπασπιστή ΟΥΚ ( τότε ) Φάνη Τριαντάφυλλο κάνοντας δοκιμές για την Ενδοσυνεννόηση..Ευχαριστώ τον Φίλο μου Κώστα Θωκταρίδη για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που προέρχονται από το αρχείο του Αείμνηστου Διοικητού μας Μανώλη Παπαγρηγοράκη.Loading...