ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνέντευξη στο Enoplos του Προέδρου της Ε.Σ.ΠΕ.Ε Χανίων Πλωτάρχη (Ε) Στυλιανού Ροδουσάκη!

Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017

Καλημέρα σας, πρόεδρε της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (ΕΣΠΕΕΧ), κ Ροδουσάκη  

 Καλημέρα σας και ευχαριστώ για την φιλοξενία και την ευκαιρία που μου δίνεται να ενημερώσω τους πολίτες και ιδιαίτερα τους συναδέλφους στρατιωτικούς από το «βήμα» αυτό. Αποτελεί τιμή για μένα να φιλοξενούμαι στο έγκριτο ιστολόγιο σας και θα προσπαθήσω απαντώντας σε όλες σας τις ερωτήσεις, να διαφωτίσω τον αναγνώστη για την προσπάθεια μας. 

 Ποια είναι η νεοσυσταθείσα Ένωση Στρατιωτικών στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Νομό Χανίων.  

 Πρόκειται για μία ένωση - σωματείο που συστήθηκε σύμφωνα με το Ν. 4407/2016 στη Περιφερειακή Ενότητα Χανίων υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών και μετά τις προβλεπόμενες διαδικασίες έλαβε «σάρκα και οστά».  Να σας γνωρίσω ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων υπάρχει μεγάλος αριθμός στρατιωτικών μονάδων από όλα τα όπλα και σώματα των Ε.Δ. (ΣΞ – ΠΝ – ΠΑ). Αυτό έχει σαν συνέπεια στην περιοχή να υπηρετεί μεγάλος αριθμός συναδέλφων στρατιωτικών και έτσι η ένωση να έχει μία αξιοσημείωτη δυναμική. Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί πως στο ΔΣ της ένωσης (ΕΣΠΕΕΧ) υπάρχουν μέλη από όλα τους κλάδους των ΕΔ όπως άλλωστε προβλέπει και το καταστατικό μας. 

 Ποιος είναι ο σκοπός της Ένωσης Στρατιωτικών Χανίων και τι επιδιώκεται; 

Η Ένωση στην παρούσα φάση είναι σε αναζήτηση εξεύρευσης ικανοποιητικού χώρου όπου θα μπορέσει να στεγάσει τα γραφεία της και να γίνει σημείοσυνάντησης των συναδέλφων με σκοπό την καταγραφή προτάσεων, προβλημάτων και πιθανόν λύσεων αυτών. Πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να κατανοήσουν ότι μέσω της ανάπτυξης συναδελφικών δεσμών, της προάσπισης της προσωπικής ελευθερίας, της αξιοκρατίας, της ελευθερίας του λόγου, της σκέψης, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και των δημοκρατικών ελευθεριών μπορεί να επέλθει η βελτίωση, η προστασία και προαγωγή της θέσης και των συμφερόντων των στρατιωτικών και τελικά εξυψωθεί το επαγγελματικό, εργασιακό, κοινωνικό και πολιτιστικό τους επίπεδο. Αυτά δεν είναι μόνο προσωπικές απόψεις αλλά είναι τα περιεχόμενα του άρθρου 2 του καταστατικού μας. Ο βασική μας επιδίωξη είναι να να έρθουμε σε επικοινωνία με τα στελέχη της περιοχής εμβέλειας μας, να συλλέξουμε τις προτάσεις/προβλήματά τους, να τα αξιολογήσουμε και τελικά να τα προτείνουμε/αναδείξουμε μέσω του δευτεροβάθμιου οργάνου μας, της ΠΟΕΣ.    


   Τι προβλήματα αντιμετωπίζει ο στρατιωτικός που υπηρετεί στην Κρήτη; 

 Όπως όλοι οι συνάδελφοι στρατιωτικοί ανά την Ελλάδα έτσι και εμείς εδώ στη Κρήτη (Χανιά) μοιραζόμαστε τα κοινά προβλήματα, όπως είναι το μισθολογικό – το συνταξιοδοτικό, το ωράριο εργασίας. Τοπικά, μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα πέρα από κάποια μεμονωμένα, τα οποία έχουν ήδη ξεπεραστεί μέσω της συνεργασίας και της αλληλοκατανόησης. Το ουσιαστικό πρόβλημα στην περιοχή μας, το οποίο εν γένει επηρεάζει όλους τους κατοίκους των Χανίων, είναι η εξεύρεση κατοικίας αλλά και το υψηλό κόστος διαβίωσης, λόγω επί το πλείστον του τουρισμού. 

Η οικονομική συγκυρία σε συνάρτηση με την ακριβή ζωή στην περιοχή και με δεδομένο την «υπηρεσιακή» πίεση που δέχεται ο στρατιωτικός, επηρεάζει τόσο την ψυχική όσο και την σωματική του υγεία. Μπορεί να μην είμαστε στα σύνορα, αλλά είμαστε και εμείς «αιχμή του δόρατος», έχουμε τη Πολεμική Αεροπορία μας που αναχαιτεί/ίπταται καθημερινά στο Αιγαίο, το Πολεμικό Ναυτικό το οποίο περιπολεί και υποστηρίζει την ευρύτερη θαλλάσια περιοχή και τον Στρατό μας που συνδράμει αποτελεσματικά στις ανάγκες των υπηρεσιών, όχι μόνο του νομού αλλά ολόκληρου του νησιού καθώς και των σωμάτων ασφαλείας.    Η διοίκηση βοηθάει; 

 Στο πρόβλημα της στέγασης, η διοίκηση κάνει ότι καλύτερο μπορεί αλλά δυστυχώς λόγω του περιορισμένου αριθμού στρατιωτικών οικημάτων  δεν μπορεί να βοηθήσει όσο πιθανόν θα ήθελε. Σχετικά με το υψηλό κόστος διαβίωσης η λειτουργία ενός στρατιωτικού πρατηρίου και των στρατιωτικών λεσχών βοηθούν αλλά επ’ ουδενί δεν λύνουν το πρόβλημα, γι’ αυτό η Ένωση αναζητά συνεργασία με τοπικούς φορείς και καταστήματα προς παροχή εκπτώσεων και διεκολύνσεων.  

Φυσικά, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, γι’αυτό καλούμε τόσο τα στελέχη της περιοχής μας να συνδράμουν με πρωτότυπες ιδέες και απόψεις όσο και τις διοικήσεις της περιοχής να κατανοήσουν, να βοηθήσουν και να υπάρξει μία γόνιμη συνεργασία με την ένωση με απώτερο στόχο την πρόληψη και επίλυση τοπικών θεμάτων των στελεχών που υπηρετούν στην ευρύτερη περιοχή μας.  


 Τι έχετε να πείτε για την ΠΟΕΣ – ΠΟΜΕΝΣ; 

 Όντως παρατηρήθηκε τελευταία η δημιουργία ενός νέου δευτεροβάθμιου σωματείο με το ίδιο όνομα, το οποίο μόνο σύγχυση και ανασφάλεια προκάλεσε στα στελέχη. Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε στους συναδέλφους είναι ότι εμείς ως πρωτοβάθμιο όργανο θα πρέπει να εργαστούμε συλλογικά και «τοπικά» για το καλό και το συμφέρον του στρατιωτικού που υπηρετεί στα Χανιά.  Φυσικά και παρακολουθούμε την εξέλιξη, πλέον της δικαστικής διαμάχης, και θα σεβαστούμε απόλυτα την απόφαση της δικαιοσύνης. Παρόλα αυτά θα ήταν άδικο και αντιδεοντολογικό από μέρους μας να στρέψουμε την πλάτη μας στον εμπνευστή της όλης προσπάθειας, Σχη (ΣΔΓ) Τσουκαράκη Ανέστη, τον οποίο στηρίζουμε, εμπιστευόμαστε και εκτιμούμε και κατ’ επέκταση την ομοσπονδία που εκπροσωπεί, την ΠΟΕΣ.  Επειδή όλη αυτή η αντιδικία μόνο ζημιά προκαλεί εμείς πρέπει να επικεντρωθούμε στα «τοπικά», και όχι μόνο, θέματα που απασχολούν τα στελέχη της περιοχής ευθύνης μας και με εγρήγορση και υπομονή σύντομα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο της εκπροσώπησης μας. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε το αγώνα μας από το επίπεδο μας ανεπηρέστοι και συγκεντρωμένοι στο σκοπό μας.   

 Ποια είναι η σχέση σας με τους τοπικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς ; 

 Υπήρξαν, προς το παρόν, συνάντησεις με πολιτειακούς παράγοντες όπου υποδέχτηκαν θερμά την σύσταση της ΕΣΠΕΕΧ και επιβεβαιώθηκε η προθυμία τους για την πλήρη υποστήριξη μας στη νέα πρωτοβουλία μας στον τόπο.  Στα μελλοντικά σχέδια μας βρίσκονται συναντήσεις με τις Θρησκευτικές και Στρατιωτικές Αρχές καθώς με τις ενώσεις αποστράτων και σωμάτων ασφαλείας, και για την υλοποίηση αυτών θα αποσταλούν σύντομα επιστολές ώστε να γίνουν όλοι κοινωνοί και στη συνέχεια αρωγοί των προσπαθειών μας, διότι κανένας δεν περισσεύει. 

 Θα θέλατε κάτι να πείτε στους συναδέλφους σας μέσω του enoplos. com. 

 Καλώ όλους τους εν ενεργεία συναδέλφους ανεξαρτήτου κλάδου (ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ), προέλευσης και φύλλου να βοηθήσουν και να συμμετάσχουν στη προσπάθεια μας να αναδείξουμε/επιλύσουμε τα προβλήματα του επαγγελματικού κλάδου μας. Ας αποκτήσουμε φωνή, ας απαιτήσουμε τα δικαιωματα μας, ας γίνουμε όλοι μέλη.  Θα τονίσω ότι ούτε εγώ ο ίδιος, σαν πρόεδρος της ΕΣΠΕΕΧ, αλλά ούτε και τα μέλη του ΔΣ, είναι σε θέση να γνωρίζουν τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιο στέλεχος στη μονάδα του. Εδώ ακριβώς είναι το σημείο της αναγκαιότητας συνεργασίας μας διότι δίνουμε προτεραιότητα και έμφαση 
στην αμφίδρομη επικοινωνία μας προκειμένου να ενημερωθούμε για τυχόν προβλήματα, παραλείψεις ή/και προτάσεις και να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες καθόσον τα πολλά μυαλά σκέφτονται καλύτερα από το ένα.  Επίσης, θα πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν είμαστε απέναντι στις Διοικήσεις αλλά βαδίζουμε δίπλα-δίπλα και προσπαθούμε να συνεπικουρούμε, να συνδράμουμε και τελικά να βρίσκουμε λύσεις μέσω της αλληλοκατανόησης και του αλληλοσεβασμού. Είμαστε εδώ για να δούμε και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον πρωτίστως της Υπηρεσίας αλλά ποτέ εις βάρος του συναδέλφου. 

Φυσικά όλες οι καλοπροαίρετες παρατηρήσεις και επισημάνσεις από τους συναδέλφους είναι καλοδεχούμενες. 

Για οποιαδήποτε απορία, παρακαλώ επικοινωνήστε με το email μας: espeechan@poes.gr 

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.