ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Loading...

Συνέντευξη του Προέδρου της Ε.Σ.ΠΕ.ΞΑΝΘΗΣ Ανθυπασπιστή Τσαπρούνη Βάιου!

23 Αυγούστου 2017


Το ιστολόγιο Enoplos τιμώντας όλα τα στελέχη των ΕΔ  που φυλάνε Θερμοπύλες φιλοξενεί σε μια ουσιώδη συνέντευξη τον Πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, Ανθυπασπιστή Τσαπρούνη Βάιο.

Δείτε την συνέντευξη:

Enoplos: Έχουμε τη τιμή και χαρά να φιλοξενούμε στην ιστοσελίδα μας τον Πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, Ανθυπασπιστή Τσαπρούνη Βάιο, με την βοήθεια του οποίου θα προσπαθήσουμε να διεισδύσουμε στον χώρο του «χακί συνδικαλισμού». Καλησπέρα σας κύριε Τσαπρούνη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.ΞΑΝΘΗΣ: Καλησπέρα, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία. Βέβαια, ο όρος «χακί συνδικαλισμός» που περιγράφετε, δίδεται τώρα τελευταία για να χαρακτηρίσει τη συλλογική προσπάθεια που κάνουμε, σε σωματειακό επίπεδο, για να ενωθούμε ως φυσικά πρόσωπα οι ένστολοι εργαζόμενοι στις Ένοπλες Δυνάμεις και να αναδείξουμε, αλλά κυρίως να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα που χρόνια τώρα αντιμετωπίζουμε.

Enoplos: Ενοχλείστε με τον όρο «χακί συνδικαλισμός»;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.ΞΑΝΘΗΣ : Καθόλου. Δεν έχουν σημασία τόσο οι λέξεις, όσο το τι συνειρμικά σκέφτεται ο καθένας ακούγοντας αυτές. Εδώ είμαστε να αποδείξουμε ότι ο «χακί συνδικαλισμός» είναι μια νέα μορφή συλλογικής έκφρασης, η οποία σε καμία περίπτωση δε μπορεί να συνδεθεί με τον όρο «συνδικαλισμός» όπως χρόνια τώρα τον μάθαμε στην Ελλάδα.

Enoplos: Και σε τι μπορεί να διαφέρει ο ένας συνδικαλισμός από τον άλλο; 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.ΞΑΝΘΗΣ : Δεν απεργούμε, δεν υπαγόμαστε σε καμία κομματική ή άλλη παράταξη, δεν καταφερόμαστε εναντίον της πολιτικής και στρατιωτικής μας ηγεσίας κι έχουμε μια συγκεκριμένη, αυστηρά καθορισμένη διαδρομή ανάδειξης των προβλημάτων μας. Άλλωστε, η ανάγκη ύπαρξης συντεταγμένης ελευθερίας έκφρασης, ελευθερία έκφρασης που πηγάζει από το Σύνταγμά μας, ώθησε την τωρινή κυβέρνηση να νομοθετήσει και να θεσμοθετήσει τα Σωματεία μας.

Enoplos: Δηλαδή η νομοθέτηση ουσιαστικά λογόκρινε τον ελεύθερο λόγο των συναδέλφων σας;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.ΞΑΝΘΗΣ : Απεναντίας. Ο νομοθέτης, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα και την ανάγκη της ελεύθερης έκφρασης των στρατιωτικών, κατάφερε μέσα από τη θεσμοθέτηση της συλλογικότητας αφενός να δυναμώσει τη φωνή του κι αφετέρου να τον προστατεύσει, εισάγοντας συγκεκριμένους περιορισμούς, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας και της φύσης του επαγγέλματος. Φανταστείτε μία φωνή να φωνάζει μόνη της ή πολλές να φωνάζουν διάσπαρτες. Ούτε η μία, ούτε οι πολλές ακούγονται. Από την άλλη, αν είχαμε πολλές φωνές συγκεντρωμένες, που όμως δεν μπορούν να γίνουν μία φωνή, πάλι δεν ακούγεται τίποτα, παρά μόνο βαβούρα. Η θεσμοθέτηση της συλλογικότητας μας παρέχει τη δυνατότητα να κάνουμε τις πολλές φωνές μία και δυνατή εφόσον είναι πλειοψηφική. Αν είμαστε έξυπνοι και το χειριστούμε όπως πρέπει, μπορούμε να φέρουμε τεράστιες βελτιώσεις τόσο στην εργασία μας, όσο και στη ζωή μας.

Enoplos: Μια φωνή και δυνατή όμως δεν είναι ικανή να πλήξει την πειθαρχεία του στρατεύματος; 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.ΞΑΝΘΗΣ: Η μία και δυνατή φωνή είναι αυτή που δεν μπορεί να πλήξει την πειθαρχεία, αφού εκφράζεται επώνυμα και όχι ανώνυμα, όπως συμβαίνει με τις πολλές και διάσπαρτες.

Enoplos: Πως και αποφασίσατε λοιπόν εδώ στη Ξάνθη να ενώσετε τις φωνές σας σε μία; 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.ΞΑΝΘΗΣ: Από το 2012 και μετά, οπότε και με την 3/2012 απόφαση του Αρείου Πάγου (επιτυχία του τότε ΣΥΣΜΕΔ και προσωπική του Προέδρου του Αντισυνταγματάρχη Τσουκαράκη Ανέστη) επιτράπηκε να συστήσουμε Ενώσεις Στρατιωτικών. Συστήσαμε στην Κομοτηνή την Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Η Ένωση, μέρα με τη μέρα μεγάλωνε σε μέλη και ως Διοικητικό Συμβούλιο αναγκαζόμασταν πολύ συχνά να ταξιδεύουμε από τη Δράμα μέχρι και την Ορεστιάδα. Κάποια στιγμή καταλάβαμε ότι η απόσταση ήταν μεγάλο τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία της Ένωσης και με την ευκαιρία του ν.4407/2016 (νομοθέτηση των Ενώσεων Στρατιωτικών) αποφασίσαμε να «σπάσουμε» σε περιφερειακές ενότητες. Κάπως έτσι ιδρύσαμε την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Enoplos: Πόσα μέλη απαριθμεί η Ένωσή σας;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.ΞΑΝΘΗΣ: Όταν μου κάνει συνάδελφος που δεν είναι ακόμα εγγεγραμμένος στην Ένωση αυτή την ερώτηση, του απαντώ «Συν ένας μαζί με σένα». Θα μου επιτρέψετε όμως να μην αποκαλύψω τον αριθμό, καθόσον θα μπορούσε κάποιος να τον συνδέσει, ορθά ή λανθασμένα, με την αριθμητική δύναμη των στελεχών των Μονάδων της Ξάνθης, πληροφορία σαφώς διαβαθμισμένη. Αρκούμαι στο να απαντήσω ότι είμαστε περισσότεροι από ότι περίμενα, για τους μόλις 3 μήνες ουσιαστικής μας λειτουργίας και λιγότεροι από όσοι θα έπρεπε.

Enoplos: Τι εννοείτε λιγότεροι από όσοι θα έπρεπε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.ΞΑΝΘΗΣ: Η Ένωση και κατ’ επέκταση η Ομοσπονδία μας ως σκοπό έχει τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μελών μας, αλλά και των εν γένει στρατιωτικών. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται συμμετοχή και χρόνος. Ο χρόνος είναι αντιστρόφως ανάλογος με τη συμμετοχή. Όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή, δηλαδή όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των μελών μας, τόσο μικρότερος ο χρόνος που χρειάζεται για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Όσο μικρότερος ο αριθμός των μελών μας, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το βάθος χρόνου για την επίτευξη των στόχων μας. Άλλωστε, όσο μεγαλύτερη δύναμη έχεις, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πίεση που μπορείς να ασκήσεις. Κι αυτό αφορά κυρίως σε κεντρικό επίπεδο, δηλαδή στο επίπεδο του δευτεροβάθμιου οργάνου μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα πρωτοβάθμια σωματεία, δηλαδή τα μέλη των Ενώσεων είναι αυτά που δίνουν δύναμη στην Ομοσπονδία μας. Όταν αυτό γίνει κατανοητό από όλους τους συναδέλφους, θα φτάσουμε αριθμητικά αυτούς που πρέπει. Μέχρι τότε είμαστε περισσότεροι από ότι περίμενα. Υπάρχει αριθμός συναδέλφων που ενώ βλέπει με ιδιαίτερη συμπάθεια και παρακολουθεί το έργο της Ένωσής μας, επιφυλάσσεται να εγγραφεί κρατώντας μια απόσταση.

Enoplos: Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.ΞΑΝΘΗΣ: Πάντα υπάρχει κάποιος λόγος. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει μπορεί να εφευρεθεί. Γενικά, η προσπάθεια των Ενώσεων βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Πριν από 5-6 χρόνια φοβόμασταν να συγκεντρωθούμε κάπου και μιλούσαμε για τα προβλήματά μας «υπό το φως των κεριών». Ξαφνικά αποκτήσαμε δικαιώματα συλλογικότητας και θέλει χρόνο να ξεπεράσουν οι συνάδελφοι αυτό το ευχάριστο «σοκ». Φανταστείτε ένα λιοντάρι που από τη γέννησή του βρίσκεται περιορισμένο σε ένα κλουβί. Ακόμα κι αν το κλουβί ανοίξει, θα αργήσει να βγει έξω από αυτό. Ίσως κάποια λιοντάρια να μη βγουν καθόλου, αρκούμενα στην «ασφάλεια» του κλουβιού. Υπάρχουν ακόμα συνάδελφοι που νομίζουν ότι η εγγραφή τους στην Ένωση είναι ικανή να τους διώξει από το στράτευμα και άλλοι που έχουν την βαθιά πεποίθηση ότι αν εγγραφούν θα καταστρέψουν τη καριέρα τους. Φυσικά υπάρχουν και οι δύσπιστοι που πιστεύουν ότι οι Ενώσεις δε χρειάζονται στο στράτευμα. Οπότε χρειάζεται υπομονή, επιμονή, αλλά κυρίως χρειάζεται επίδειξη σοβαρότητας και ωριμότητας από μέρους μας.

Enoplos: Έχετε προβλήματα με τους προϊσταμένους σας;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.ΞΑΝΘΗΣ: Κάθε άλλο. Διατηρούμε άριστες σχέσεις, καλύτερες από αυτές που μας είχαν συνηθίσει προκάτοχοί τους. Σκεφτείτε ότι ο Στρατηγός Διοικητής του Δ΄ Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δέχτηκε στο γραφείο του  σύσσωμο το Διοικητικό μας Συμβούλιο, αναπτύσσοντας μια θερμή και ειλικρινή σχέση μαζί μας.

Enoplos: Μήπως πρόκειται για «Στρατηγική» προσέγγιση προκειμένου να μη σας έχει απέναντι;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κανένας συνάδελφος δε θα μας βρει απέναντί του. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Ανεξαρτήτου θέσεως και βαθμού θα μας βρει δίπλα του. Ιδιαίτερα συνάδελφοι που με τις πράξεις τους έχουν αποδείξει την έγνοια τους για το προσωπικό τους.

Enoplos: Όπως περιγράφετε τα πράγματα, θα λέγαμε ότι στη Ξάνθη έχουν επιλυθεί τα προβλήματα των συναδέλφων σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.ΞΑΝΘΗΣ: Προβλήματα υπήρχαν και υπάρχουν. Όπως σε όλη την Επικράτεια, έτσι και στη Ξάνθη, τα προβλήματα είναι υπαρκτά. Το θέμα είναι αφενός να τίθενται εκεί που πρέπει και αφετέρου να υπάρχουν ευήκοα ώτα. Σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος  αναλαμβάνει σε κεντρικό επίπεδο η Ομοσπονδία μας. Σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντας, τοπικού επιπέδου, αναλαμβάνουμε εμείς.

Enoplos: Ποιους στόχους έχετε θέσει ως Διοικητικό Συμβούλιο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι στόχοι έχουν ήδη τεθεί από τη Γενική μας Συνέλευση. Ο πρώτος χρόνος αφιερώνεται αναγκαστικά στο «στήσιμο» της Ένωσης. Η προβολή της Ένωσης, οι επαφές με τις τοπικές αρχές και τους φορείς της Ξάνθης, η λειτουργία γραφείων και οι εγγραφές μελών σίγουρα είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας για το 2017. Ήδη έχουμε συναντηθεί με τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄ΣΣ, τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου και τον Δήμαρχο Ξάνθης.

Enoplos: Αναφερθήκατε σε γραφεία. Που έχετε τα γραφεία σας;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.ΞΑΝΘΗΣ : Αναμένουμε από μέρα σε μέρα να παραλάβουμε χώρο εντός του Στρατοπέδου Αποστολίδη, όπου θα στεγαστούν τα γραφεία μας. Είναι μία υπόσχεση που υλοποιεί ο Στρατηγός.

Enoplos: Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι εμπλακήκατε στις Ενώσεις για προσωπικό όφελος, όπως αμετάθετο και απόσπαση στα γραφεία των Ενώσεων. Πολλοί άλλωστε σας κατηγορούν ότι δεν υπηρετείτε και στις πιο μάχιμες θέσεις. Τι θα απαντούσατε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.ΞΑΝΘΗΣ : Η προσωπική μου ενασχόληση με τις Ενώσεις ξεκίνησε πολύ πριν την καθιέρωση του λεγόμενου αμετάθετου, τον καιρό που μας τιμωρούσαν για την εμφάνισή μας στην πλατεία Συντάγματος και στην Αριστοτέλους για ένστολη πορεία διαμαρτυρίας. Άλλωστε το τι εννοούμε προσωπικό όφελος είναι σχετικό. Το να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας μου, να μπει ένας φραγμός στην εργασία πέρα του 40ώρου και να σταματήσει η λαίλαπα των περικοπών των αποδοχών μου σαφώς συνιστά προσωπικό όφελος. Κατάλαβα όμως σχετικά νωρίς ότι μέσα από τη συλλογικότητα θα μπορέσω να καταφέρω όλα τα παραπάνω που εν τέλει συνιστούν προσωπικό όφελος. Καταφέρωντας δηλαδή να βοηθήσω μέσα από τη συλλογικότητα το συνάδελφο, βοηθώ και τον εαυτό μου. Και για τους συναδέλφους του Διοικητικού Συμβουλίου, μπορώ ευθαρσώς να υποστηρίξω ότι δε το κάνουν ούτε για το αμετάθετο, ούτε για απόσπαση. Κανείς δεν έκανε χρήση του δικαιώματος του αμετάθετου που του δίνει ο νόμος. Το οποίο είναι και σχετικό, διότι το αμετάθετο ισχύει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όσο αφορά στην απόσπαση στα γραφεία των Ενώσεων, από πουθενά δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Τα γραφεία θα τα λειτουργούμε θυσιάζοντας προσωπικό ελεύθερο χρόνο, άδειες και απαλλαγές.

Enoplos: Ισχύει ότι αυτοί που ασχολούνται με τον «χακί συνδικαλισμό» δε γνωρίζουν από άρβυλο, λάσπη και κακουχίες;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.ΞΑΝΘΗΣ: Αν θα πρέπει να ευχαριστήσω κάποιον σε αυτή την ερώτηση είναι τον Διοικητή μου που δε με τιμωρεί διότι καθημερινά είμαι λασπωμένος και σκονισμένος από το πεδίο βολής.
Ακουγόταν πολύ συχνά, ιδιαίτερα για τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας, που προέρχεται από το Σώμα των Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι ο Ανέστης Τσουκαράκης είναι και απόφοιτος της ΣΤΥΑ! Ακόμα όμως και να μην είναι έτσι, ο κάθε επικριτής θα έπρεπε να καλοσκεφτεί πριν κατακρίνει το «βολεμένο» και «ατσαλάκωτο» συνδικαλιστή που μάχεται για τα προβλήματα του «μάχιμου» συναδέλφου του.

Enoplos: Κάπου εδώ να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο σας και να ευχηθούμε ό,τι καλύτερο για την Ένωσή σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.ΞΑΝΘΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ για το βήμα που μου δώσατε.


Loading...