ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Loading...

ΗΠΑ: Περνάνε υποθαλάσσια οπτικές ίνες από την Σούδα ως την Κύπρο

22 Αυγούστου 2017

Οι ΗΠΑ μαζί με τους Βρετανούς εγκαθιστούν και ταυτόχρονα αναβαθμίζουν μηχανισμούς επικοινωνιών, από την Βάση στη Σούδα έως τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο​.
Στόχος τους η ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι Αμερικανοί σε συνεννόηση με το Λονδίνο έχουν εγκαταστήσει υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τα οποία από την αμερικάνικη βάση της Σούδας καταλήγουν στις βρετανικές Βάσεις του Ακρωτηρίου.

Τα υποθαλάσσια καλώδια, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν σχέση με τις επικοινωνίες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο βασικός στόχος εκπόνησης των καλωδίων αυτών είναι ο έλεγχος της περιοχής, κυρίως της θαλάσσιας (ότι κινείται στο βυθό και την επιφάνεια) καθώς και των επικοινωνιών. Το επιχείρημα που προβάλλεται από τους Αμερικανούς είναι πως τα υποθαλάσσια καλώδια «είναι χρήσιμα για να καταγράφουν σεισμούς και τσουνάμι»!

Για την τοποθέτηση των καλωδίων, που έγινε την περίοδο Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2017, επιστρατεύθηκε ειδικό πλοίο, το CS Global Sentinel, το οποίο είχε φθάσει στην περιοχή της Κύπρου στις 6 Φεβρουαρίου 2017 από τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Παρέμεινε εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τις 27 Μαρτίου 2017.

Στη Βάση Ακρωτηρίου γίνεται η αναγκαία υποδομή. Πληροφορίες αναφέρουν πως η βρετανικών συμφερόντων εταιρεία Carillion ανέλαβε την κατασκευή του κτηρίου που θα στεγάσει τις αναγκαίες υποδομές και τεχνολογία. Κέρδισε τον διαγωνισμό του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας και το έργο θα κοστίσει γύρω στα 90 εκατομμύρια αγγλικές λίρες. Το κτήριο θα είναι 10.000 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκεται στον χώρο του παλιού νοσοκομείου της στρατιωτικής Βάσης.

Στο σκηνικό αυτό που στήνεται από τους Αγγλομαμερικανούς, η Λευκωσία έχει ενημερωθεί, αν και η Ουάσινγκτον έχει υποδείξει πως δεν ήταν υποχρεωμένη να πράξει κάτι τέτοιο. Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, έδωσε τη συγκατάθεσή του εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα αυτό έτυχε ειδικής διαχείρισης μόνο από τον ΥΠΕΞ και δεν πέρασε από την προβλεπόμενη από την κυπριακή νομοθεσία διαδικασία. Δηλαδή να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή, την Επιτροπή Υποθαλάσσιων Καλωδίων, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των υπουργείων Άμυνας, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Εξωτερικών, Εργασίας και Συγκοινωνιών.
maxhdefence.com/

Loading...