ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Loading...

Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ! Το μεγάλο κόλπο Ρωσίας ΗΠΑ και Ιραν στην Συρία που «αδειάζει» την Τουρκία

Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017

Με ένα εκτενές άρθρο η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, Yeni Şafak, παρουσιάζει το μεγάλο παιχνίδι που παίζουν οι τρεις χώρες, Ρωσία, ΗΠΑ και Ιράν, στην Συρία, μοιράζοντας ουσιαστικά τις περιοχές επιρροής τους και αφήνοντας εκτός την Τουρκία, όπου αφ’ ενός την αποκλείουν από τις εξελίξεις και αφ’ ετέρου σκάβουν ουσιαστικά τον λάκκο της στην μετά-πολεμική Συρία.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-map-syria-divided-usa-russia-flags-surrounding-countries-d-render-conflict-disputes-over-situation-assad-image84951498

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, που προδίδει τις έντονες ανησυχίες της Άγκυρας για τις εξελίξεις, οι στόχοι των τριών χωρών παρουσιάζονται ως εξής :

Η μεν Ρωσία ενδιαφέρεται για την δημιουργία μιας δικής της ζώνης στην δυτική πλευρά, στην Μεσόγειο της Συρίας, με τις ναυτικές της βάσεις που θα εξασφαλίζουν την αποκλειστική συγκέντρωση και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και των πετρελαίων της περιοχής, φυσικά με το κέρδος προς την ρωσική πλευρά.


ΟΙ ΗΠΑ ενδιαφέρονται και προωθούν με κάθε μέσο την δημιουργία κουρδικού κράτους στην βόρεια ζώνη της Συρίας, ένα γεγονός και μια εξέλιξη που βάζει κυριολεκτικά φωτιά στην ίδια την Τουρκιά που βλέπει για πρώτη φορά τόσο έντονη την προοπτική δημιουργίας κουρδικού κράτους, που θα ανατρέψει δραστικά τις ιδικές της εσωτερικές ισορροπίες και θα κλονίσει την συνοχή της χώρας.


Το Ιράν από την πλευρά του ενδιαφέρεται για την δημιουργία μιας ιδικής του ζώνης που θα συνδέει μέσω και του Ιράκ τις ιρανικές δυνάμεις με την λιβανέζικη Χετζμπολάχ, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση εδαφική επικοινωνία και ανά πάσα στιγμή Τεχεράνη να μπορεί να επέμβει υπέρ της Χετζμπολάχ και παράλληλα να «βλέπει» από κοντά το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους Τούρκους, οι τρεις αυτές χώρες έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες για την διαίρεση και την δημιουργία των δικών τους ζωνών στη Συρία, αφήνοντας έξω την Τουρκία, που παρακολουθεί με ανησυχία αλλά και έντονη οργή τις εξελίξεις.

Πηγή: Νικος Χειλαδάκης

Το www.enoplos.com είναι ένα αδέσμευτο ιστολόγιο για θέματα Άμυνας & Ασφάλειας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις αυτό το αφήνουμε στην δική σας κρίση. Μπορείτε ελεύθερα να μας στείλετε για δημοσίευση και τη δική σας άποψη ή άρθρο. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη! ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: enoplos.com@gmail.com
Loading...