ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προβλήματα με την συνυπηρέτηση Στελεχών με συζύγους Εκπαιδευτικούς

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

Επιστολή αναγνώστη του Enoplos με το μείζων θέμα που αντιμετωπίζουν στελέχη με την συνυπηρέτηση
των συζύγων τους που είναι εκπαιδευτικοί.

Νόμος 2946/2001 Αρθρο 21 (Όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4139/2013, άρθρο 91)

Η κατάσταση στο απροχώρητο με το σοβαρό θέμα της συνυπηρέτησης των Στρατιωτικών με συζύγους εκπαιδευτικούς και οι οποίοι στον αριθμό ανέρχονται περί στις 8.000 και στους 3 κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενόψει των μεταθέσεων συνάδελφοι θα υποστούν διάλυση της οικογενειακής στέγης.

Σύμφωνα με το σχετικό νόμο, «επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην «περιοχή» που υπηρετεί ο σύζυγός τους».

Από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και των εκάστοτε Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Εκπαιδεύσεων, η λέξη «περιοχή» ερμηνεύεται ποικιλότροπος κωφεύοντας. Αποτέλεσμα αυτού είναι παραδείγματα, όπου ο ένας σύζυγος υπηρετεί σε Στρατιωτική Μονάδα του Βόρειου Έβρου και η σύζυγός εκπαιδευτικός, υπηρετεί σε σχολείο στο νησί της Σαμοθράκης η σε μεμακρισμένη σχολική μονάδα. Η τοποθέτηση σε σχολική μονάδα εκτός του Δήμου υπηρέτησης και απόστασης άνω των 2ώρών από την κατοικία, δεν συνάδει με την ουσία του πνεύματος, της σχετικής νομοθεσίας που είναι η συνυπηρέτηση και η προστασία της οικογενειακής στέγης.

Όπως αντιλαμβάνεστε η δυσκολία την οποία υφίστανται οι συνάδερφοι για την διατήρηση της οικογενειακής στέγης, είναι ανυπέρβλητη. Απαιτείται άμεσα η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας περί συνυπηρέτησης και συγκριμένα στον ακριβή προσδιορισμό  της  γενικής  έννοιας  «περιοχής»  η  οποία  θα  πρέπει  να οριοθετείται με κριτήρια δημοτικής υπαγωγής ή ανωτέρας χιλιομετρικής απόστασης.

Δεν θα πρέπει όμως να λησμονούμε το άρθρο 21 του Συντάγματος της Ελλάδας το οποίο αναφέρει ότι «Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία  τελούν υπό την προστασία του Κράτους».

 ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΝΟΜΟ 2946/2001
ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΝΟΜΟ 4139/2003

Επιλεγμένες Ειδήσεις