ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ! Έθεσε θέμα Λωζάνης στον Τσίπρα – Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση

Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

Τετ α τετ στο Πεκίνο σήμερα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 Η συνάντηση που κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά έγινε στο περιθώριο του Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κινεζική κυβέρνηση.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο στο τέλος της συνάντηση ο Ερντογάν εξέφρασε επιθυμία για πλήρη εφαρμογή όσων προβλέπονται από την Συνθήκη της Λωζάνης.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα υποστηρίζει πως θα πρέπει να υπάρξει αποστρατικοποίηση στα νησιά του Αιγαίου επικαλούμενη τη συνθήκη της Λωζάνης, ισχυρισμό που η Αθήνα θεωρεί παντελώς αβάσιμο. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε τη «θετική ατζέντα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στη διάρκεια της διμερούς συνάντησης οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, για την οποία ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα τη στηρίζει, το μεταναστευτικό και το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών που επισκέπτονται χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στο θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει ότι είναι θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο κ. Ερντογάν είπε ότι η ΕΕ δεν υλοποιεί τη δέσμευσή της για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται ευρωπαϊκές χώρες, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι η Ελλάδα επιδιώκει να εφαρμοστεί η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Για το Κυπριακό δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ακόμη συμφωνήθηκε να γίνει συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση των δύο πολιτικών έρχεται σε μία στιγμή που η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών χτυπά κόκκινο με τις προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, και ο γ.γ του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα διεθνούς οικονομικής συνεργασίας Γιώργος Τσίπρας. Από τουρκικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχε ο πρωθυπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB), Γκου Σου, και κατόπιν με τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC), Τζουν Λι.
crashonline.gr

 ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ...