ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Google+

Αποκλειστικό: Συγκρότηση νατοϊκής δύναμης ελικοπτέρων ειδικών επιχειρήσεων με ελληνική παρουσία

Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Ιδιαίτερα καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Αεροπορία Στρατού, η οποία φαίνεται να πρωτοστατεί στους νατοϊκούς σχεδιασμούς στη Βαλτική θάλασσα που στόχο έχουν να ανακόψουν τη διαρκώς αυξημένη Ρωσική παρουσία.

Ως εκ τούτων, ο νατοϊκός σχεδιασμός περιλαμβάνει αρχικώς τη συγκρότηση μικτού λόχου ελικοπτέρων ειδικών επιχειρήσεων. Σε αυτόν οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει ελληνική παρουσία με τα κορυφαία ελληνικά ελικόπτερα ΝΗ-90 του 2ου Τάγματος Αεροπορίας Στρατού από τα Μέγαρα. Σε πρώτη φάση τα επόμενα χρόνια σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο θα διατεθούν δύο υπερσύγχρονα ελικόπτερα ΝΗ-90 ενώ το προσεχές διάστημα θα λάβουν χώρα οι πρώτες συνεκπαιδεύσεις με νατοϊκές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων στη Πολωνία. Μακροπρόθεσμα εξατάζεται ο μικρός λόχος να γίνει τάγμα ελικόπτερων ειδικών επιχειρήσεων. Ήδη Έλληνας αξιωματικός αναχώρησε τη προηγούμενη εβδομάδα για το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ενώ από τους επόμενους μήνες θα αυξάνεται η ελληνική παρουσία αρχικώς σε επίπεδο επαφών και επιτελικού σχεδιασμού και εκ των υστέρων με ελικόπτερα που θα μετασταθμεύουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη Βαλτική.

Οι Αμερικανοί γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις ικανότητες και την αξία των Ελλήνων χειριστών που σε συνδυασμό με τα καλύτερα μεταφορικά ελικόπτερα στον κόσμο δύναται να αποτελέσουν μια εξαιρετική δύναμη ειδικών επιχειρήσεων. Στη συγκεκριμένη δύναμη θα μετέχουν και άλλοι χρήστες ελικοπτέρων ΝΗ-90. Μολονότι, ο Έλληνας Υπουργός Πάνος Καμμένος απαξιώνει συστηματικώς τα ελικόπτερα ΝΗ-90 αφού με ευθύνη του ιδίου σταμάτησαν οι παραλαβές, οι Αμερικανοί γνωρίζουν πολύ καλά την αξία των ελικοπτέρων ΝΗ-90. Ευτυχώς, τα όποια κωλύματα άρθηκαν και οι αφίξεις των ελικοπτέρων ξεκινούν αρχής γενομένης από τον προσεχή Ιούνιο όπου καταφτάνει το δωδέκατο ελικόπτερο για να ακολουθήσουν το Φθινόπωρο τα υπόλοιπα δύο. Πρώτο, το defencenews.gr με αποκλειστικότητα στις 12 Νοεμβρίου 2016 (http://defencenews.gr/amina/4697-apokleistiko-synexisi-ton-paralavon-gia-ta-nh-90) έγραψε για την επανέναρξη των παραλαβών.

Tα ελληνικά ελικόπτερα ΝΗ-90 θα συμβάλλουν καθοριστικά στους σκοπούς και τις επιδιώξεις των Νατοϊκών σχεδιασμών ειδικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Βαλτικής. Οι τελευταίες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Πολωνία μόνον τυχαίες δεν είναι αφού έχουν ως στόχο να δείξουν πως η περιοχή αποκτά σπουδαία στρατηγική βαρύτητα για τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ κατ' επέκταση. Η εμπειρία που θα αποκτηθεί από τις κοινές συνεκπαιδεύσεις είναι εξαιρετικά πολύτιμη και ουσιώδη. Η συνέχιση των παραδόσεων των ΝΗ-90 και η υπογραφή σύμβασης εν συνεχεία τεχνικής υποστήριξης είναι μια αδήριτη εθνική ανάγκη.
ΠΗΓΗ: defencenews.gr

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:Το www.enoplos.com είναι ένα αδέσμευτο ιστολόγιο για θέματα Άμυνας, Ασφάλειας & Διπλωματίας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις αυτό το αφήνουμε στην δική σας κρίση. Μπορείτε ελεύθερα να μας στείλετε για δημοσίευση και τη δική σας άποψη ή άρθρο. Σε περίπτωση που υπάρξει δημοσίευση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: enoplos.com@gmail.com