ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ εα ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΖΟΥΜΗΣ: ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ - ΑΔΥΝΑΜΙΑ


ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ εα ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΖΟΥΜΗ

Μετά το πέρας των κρίσεων για τους ανώτατους βαθμούς στις Ε.Δ., διαπιστώθηκε για μια ακόμα φορά μια χρόνια παθογένεια του συστήματος. Δηλ. το φαινόμενο δημιουργίας στρατιών αποστράτων σε ηλικίες που κυμαίνονται κοντά στα 50 έτη. 

Είναι κατανοητό ότι ένας αξιωματικός στην ηλικία αυτή έχει πάρα πολλά να δώσει τη στιγμή μάλιστα που ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει αρκετά για την εκπαίδευση και την επαγγελματική του πληρότητα, όπως πιλότοι αεροσκαφών, στελέχη που με έξοδα της υπηρεσίας τελείωσαν σπουδές και μεταπτυχιακά σε εξειδικευμένους επιστημονικούς τομείς (πληροφορική, πολυτεχνεία, κ.λπ). 

Το γεγονός αυτό δημιουργεί στο στράτευμα μεγάλα και αναπλήρωτα κενά, πλήττοντας το αξιόμαχο των Ε.Δ. Στο παρελθόν τα στελέχη των Ε.Δ. είχαν υποστεί τον «κοινωνικό στιγματισμό» από κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέρος του κοινωνικού συνόλου, οι οποίοι εκτόξευαν κατηγορίες για τη δυνατότητα που υπήρχε πρόωρης συνταξιοδότησης. Όλοι αυτοί που κατηγορούσαν τα στελέχη ότι σε κάποιες περιπτώσεις εγκαταλείπουν νωρίς το στράτευμα δεν θα μπορούσαν να διανοηθούν τις ιδιαιτερότητες του λειτουργήματος, όπως συνεχείς μεταθέσεις, επικινδυνότητα, μη δυνατότητα εργασίας συζύγου τις περισσότερες φορές, εργασία χωρίς αμοιβή με τη μορφή εβδομαδιαίων υπηρεσιών, επιφυλακών, ασκήσεων, κ.λπ. 

Το τελευταίο θέμα «αντιμετωπίσθηκε» πρόσφατα με τον καθορισμό απαλλαγής μετά από 24ωρη υπηρεσία και αυτό έγινε για να μην καταβάλλεται οποιαδήποτε άλλη αποζημίωση. Τα τελευταία χρόνια όμως τα στελέχη που αποστρατεύονται στην μεγαλύτερη πλειοψηφία δεν το επιθυμούν, καθ’ όσον οι αποδοχές του αποστράτου, είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες της ενεργού υπηρεσίας. 

Το παράλογο της όλης υπόθεσης είναι ότι το κράτος με τις διατάξεις των μνημονιακών νόμων που έχουν θεσμοθετηθεί, τιμωρεί τα στελέχη με τις μεγάλες περικοπές που θα υποστούν στις συντάξεις τους, παρά το γεγονός ότι το ίδιο τα οδηγεί σε αποστρατεία, χωρίς τη θέλησή τους. Περιπτώσεις αξιωματικών με σοβαρά οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα έχουν οδηγηθεί στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση τη στιγμή που η κοινωνία μαστίζεται από την ανεργία. Το πρόβλημα δημιουργείται λόγω της πυραμιδοειδούς οργάνωσης των Ε.Δ., το οποίο στους μικρούς βαθμούς απαιτεί μεγάλο αριθμό προσωπικό σε αντίθεση με τους μεγάλους βαθμούς που απαιτεί μείωση. 

Ο πραγματικός όμως λόγος που ένας αξιωματικός οδηγείται σε μια ηλικία άκρως παραγωγική, στο να αναζητά τι θα κάνει είναι η ολιγωρία και αδυναμία των κρατούντων, για την μη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο στράτευμα. 

Απαιτείται άμεσα να θεσμοθετηθούν διατάξεις προκειμένου να δίδεται η δυνατότητα σε στελέχη που επιλέγουν σε κάποιο σημείο της καριέρας τους να παραμείνουν στο στράτευμα μέχρι την ηλικία τουλάχιστον των 58-60 ετών, εκτός της διαδικασίας εξέλιξης. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στρατιωτικής ισχύος είναι το ανθρώπινο δυναμικό και απαιτείται η πολιτεία να το διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ασφάλεια της χώρας και την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού.

Share on Google Plus

ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΠΛΟΣ ΑΜΥΝΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΘΝΙΚΑ

Σας καλοσωρίζουμε στο www.enoplos.com! Επιδίωξη μας είναι να γίνουμε η καθημερινή σας συνήθεια στην ενημέρωση για θέματα που αφορούν την Άμυνα, την Ασφάλεια και των Εθνικών μας Θεμάτων!
    Blogger Comment
    Facebook Comment
Loading...